Turnul Pompierilor

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca este un monument istoric important, situat pe strada Tipografiei, nr. 17. Acesta datează din secolul al XV-lea și a fost inițial parte a celei de-a doua incinte fortificate a orașului medieval. Rolul principal al turnului era de supraveghere și avertizare în caz de incendii, fiind folosit de pompieri pentru a veghea asupra orașului.

Turnul a fost reconstruit și supraetajat de mai multe ori, o dată în 1574 și ulterior în secolul al XIX-lea, păstrându-și funcția până în perioada modernă. În prezent, Turnul Pompierilor este un punct de atracție turistică, oferind o priveliște panoramică spectaculoasă asupra Clujului, ceea ce îl face o destinație populară atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.

Din 2017, Primăria Cluj-Napoca a început un proces amplu de reabilitare al Turnului, prin care se va repara toată structura acestuia și se va înlocui acoperișul de sticlă cu o terasă ce va avea rol de observator urban. Din toamna anului 2023, turnul este deschis și este vizitat atât de turiști, cât și de localnici într-un număr foarte mare datorită acoperișului deosebit.

În interiorul turnului, vizitatorii pot explora diverse expoziții, vernisaje legate de istoria pompierilor și a orașului, iar accesul este gratuit. Turnul poate fi vizitat în diferite intervale orare, în funcție de sezon.

Mai multe detalii despre expozițiile care se desfășoară în cadrul turnului, poți găsi aici.