Salina Turda

Salina Turda este una dintre acele obiective turistice pe care fiecare turist trebuie să îl viziteze atunci când vine în Cluj Napoca. Această frumuseţe făcută de-a lungul timpului de mâna omului şi ajutată de ultimele renovări a ajuns să fie una dintre cele mai vizitate locuri din judeţul Cluj.

Aflată în localitatea Turda, la doar 30 km de Cluj Napoca, este o destinaţie perfectă pentru o excursie de o zi. În vremea romanilor, între anii  50 î.H. – 106 d.H., au fost executate primele exploatări, care au continuat până în anul 274, atunci când a avut loc retragerea romanilor. Extracţia sării a fost realuată abia în secolul al XI-lea şi oprită complet în anul 1932. Din 1992 salina a fost redeschisă, dar de această dată doar pentru scopuri turistice.

În anul 2010, a fost finalizată reabilitarea totală a salinei, fiind amenajate săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport şi o roată panoramică. De asemenea, se mai pot vizita utilaje medievale folosite la extracţie, Galeria Franz Josef, lungă de 500 de metri, Mina Iosif (sala ecourilor), Sala Crivacului, Sala puțului de extracție, Sala de apel (cu Altarul și Scara Bogaților sculptate în sare), Mina Rudolf, Mina Terezia, Mina Anton, Mina Gizela, dar și lacul de sare.