Piaţa înfiinţată în anul 1852 este una dintre cele mai tranzitate şi cunoscute pieţe ale oraşului Cluj Napoca. A fost denumită după domnitorul şi unificatorul Ţării Româneşti abia în anul 1919, până când a purtat numele de Piaţa Szechenyi (Istvan).
A doua jumătate a secolului XIX a reprezentat momentul de înflorire a pieţei, atunci când a fost construită calea ferată pentru tansport persoane şi mărfuri. Noul statut de piaţă comercială a transformat în scurt timp zona în locul preferat al burgheziei acelor vremuri. În 1902, din cauza unor accidente feroviare, calea ferată a fost desfiinţată şi au început demersurile pentru ridicarea unor blocuri şi a halei agroalimentare.
Înfăţişarea pieţei nu s-a schimbat mult în ultimii ani, se pot observa doar anumite recondiţionări ale clădirilor şi prezenţa numeroaselor magazine la parterul blocurilor. Dar există o operă de artă impunătoare, care pare că veghează asupra pieţei şi încă îşi păstrează aspectul, nefiind recondiţionat de foarte multă vreme. Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul a fost dezvelită în 17 decembrie 1976, fiind opera sculptorului Marius Butunoiu. Soclul înalt de 4,7 metri, pe care se află statuia înaltă de 7 metri, este decorat cu basoreliefuri reprezentând luptele cu otomanii şi Marea Unire.
Piaţa Mihai Viteazul este locul perfect pentru o plimbare şi relaxare. Aici se găsesc diverse magazine şi restaurante, un cinematograf proaspăt renovat, cluburi şi baruri, un complex de distracţie şi hala agroalimentară.