Piața Avram Iancu

Piaţa Avram Iancu are un aer mai istoric şi mai sobru, probabil datorită clădirilor care o înconjoară şi a impunătoarei Catedrale Metropolitane Ortodoxe din centrul acesteia. Totuşi, piaţa este şi un loc excelent pentru relaxare, fiind plină de băncuţe şi copaci, care înconjoară o minunată fântână arteziană.

Piaţa a fost stabilită de un ofiţer numit Trencseni Ferenc, care prin mijlocul anilor 1700 a îngrădit locul cu scânduri şi l-a folosit drept câmp de instrucţie pentru soldaţii săi. Zona îngrădită a fost eliberată la sfârşitul secolului, dar până atunci toată lumea o ştia ca Piaţa Trencin. În secolul al XIX-lea, piaţa a fost folosită pentru depozitarea lemnelor şi a cărbunelor, dar şi ca piaţă de animale şi de lemne. Piaţa astfel formată a fost mutată în Piaţa Mihai Viteazul, iar aici a fost conturată o piaţă ornamentală.

În jurul secolului al XIX-lea laturile pieţei au început să fie construite şi un nou centru civic proiectat să fie compus din două pieţe şi-a făcut apariţia. În partea sudică găsim şi astăzi piaţa care poartă numele lui Ştefan cel Mare. În decursul a câţiva zeci de ani piaţa şi-a schimbat numele de multe ori, printre care: Piaţa Cuza Voda după 1023, Piaţa Hitler în timpul celui de-al doilea război mondial, Piaţa Victoriei după anul 1964, iar în 1993 a devenit oficial Piaţa Avram Iancu.

În această piaţă se pot vizita numeroase obiective turistice. Amintim Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, statuia lui Avram Iancu, Teatrul Naţional şi Opera Română, Prefectura Cluj, Regionala CFR, Consiliul Judeţean Cluj, Palatul de Justiţie cu Tribunalul Cluj şi Cercul Militar.