Muzeul de Artă – prestigioasa instituție din Cluj

Muzeul de Artă din Cluj este unul dintre cele mai importante muzee de artă din România, situat în centrul istoric al orașului Cluj-Napoca. Fondat în anul 1951, muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artă românească și străină: pictură, grafică şi artă decorativă, începând cu secolul al XV-lea și până în prezent.

Colecția de artă românească a muzeului cuprinde lucrări semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza și multe alte nume importante ale artei românești. De asemenea, muzeul deține o importantă colecție de artă contemporană românească, prezentată în expoziții temporare.

În ceea ce privește arta străină, Muzeul de Artă din Cluj are o colecție impresionantă de artă europeană și asiatică, cu lucrări semnate de artiști celebri precum Rembrandt, Tizian, Rubens, Monet, Picasso, Chagall, dar și artiști din China, Japonia, Coreea și India. De asemenea, colecția de artă decorativă a muzeului, care include ceramica, sticla, mobilierul și textilele, este o adevărată comoară a patrimoniului cultural.

În cadrul muzeului se regăsesc mai multe colecții precum: Galeria de Artă Națională, Colecția de artă veche, colecția de pictură, de grafică, de sculptură, de artă decorativă, fondul documentar, colecția de artă recentă și donațiile.

Galeria Naţională reprezintă expoziția permanentă a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, care se desfășoară în 15 săli și prezintă 138 de piese de pictură și 15 piese de sculptură selectate din patrimoniul muzeului. Expoziția propune o evoluție cronologică și stilistică a lucrărilor, de-a lungul a cinci secole de artă plastică națională (secolele al XVI-XX-lea), cu un accent asupra artei din Transilvania și o evidențiere expresivă a multiculturalității spațiului intracarpatic. Circuitul expozițional debutează cu o colecție de icoane ortodoxe din Transilvania secolelor al XVIII-XIX-lea. Aceasta se continuă cu evoluția artei din Transilvania, artiștii români și arta românească a primei jumătăți a secolului XX, ilustrată prin lucrări semnate de artiști precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian și Nicolae Tonitza.

Muzeul organizează expoziții temporare, conferințe, proiecții de film și alte evenimente culturale, iar clădirea muzeului în sine este o capodoperă arhitectonică, fiind construită în stil neogotic, în secolul al XIX-lea.

Muzeul se află pe strada Piața Unirii, nr. 30 și poate fi vizitat de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00-17:00, ultima intrare în spațiile expoziționale fiind la 16:30. Intrarea în expoziţia permanentă costă 16 lei, iar cea în expoziţiile temporare costă 12 lei. Se poate opta și pentru alegerea unor trei expoziţii la alegere inclusiv expoziţia permanentă care costă 28 lei. La aceste tarife se aplică reduceri de 75% elevilor şi studenţilor, adulţilor cu handicap şi preşcolarilor, reduceri de 50% pentru pensionari și reduceri de 25% grupurilor de vizitatori în număr de minim 10 persoane. De asemenea, nu se percep taxe pentru alte categorii de vizitatori.

Așadar, Muzeul de Artă din Cluj este o destinație obligatorie pentru iubitorii de artă din România și din întreaga lume, oferind o experiență culturală bogată și diversă.