Grădina Botanică Alexandru Borza

Dacă vreţi să aveţi parte de clipe de linişte în oaza verde a Clujului sau vreţi să admiraţi flori din lumea întreaga, atunci Grădina Botanică “Alexandru Borza” este locul perfect pentru a petrece o zi plăcută şi relaxantă.

Grădina Botanică a fost fondată în anul 1872 pe o suprafaţă de 4,3 hectare. Botanistul Alexandru Borza a elaborat un plan de reorganizare şi extindere în anul 1920, pentru a oferi clujenilor un loc de relaxare şi o grădină plină cu flori.

Pe cele 14 hectare pe care le are în prezent grădina botanică se găsesc peste 11.000 de exponate împărţite pe mai multe sectoare. Astfel, se poate vizita sectorul ornamental (Grădina mediteraneană, Rosarium, Grădina japoneză), sectorul fitogeografic (plantele sunt aşezate după asociaţiile lor naturale – Grădina Romană), sectorul economic şi medicinal, sectorul sistematic (plantele sunt rânduite după principii filogenetice) şi sectorul plantelor rare şi endemice din flora României. De asemenea, în interiorul grădinii botanice se află şi două sere, care adăpostesc plante tropicale, Muzeul Botanic şi Herbarul.

Există câteva puncte importante pe care nici unul dintre vizitatori nu ar trebui să le ocolească. Printre acesta amintim Grădina Japoneză şi Grădina Romană, cu statui, turnuri şi sicrie veritabile descoperite în vechiul oraş roman Napoca.