Cheile Turzii

Cheile Turzii se numără printre cele mai frumoase atracţii naturale din zona Clujului, cu o mare importanţă botanică, zoologistică, geologică şi peisagistică. Acestea două fac parte din cele 22 de chei ale Munţilor Trascău, având o lungime de 1.300 metri şi o înălţime maximă de 200 metri.

Este locul perfect pentru fiecare iubitor de natură, fiind o adevărată atracţie pentru pasionaţii de frumuseţi naturale, dar şi de flora şi fauna zonei. Pe cele peste 324 de hectare se pot admira stânci uriaşe, vâlcele pietroase, turnuri de piatră şi peste 1.000 de specii de animale şi plante rare.

Rezervaţia Naturală Cheile Turzii adăposteşte peste 50 de peşteri la mare căutare de cei care doresc să descopere interiorul stâncilor. Mărimea peşterilor variază între 20 şi 123 metri lungime, cea mai cunoscută fiind însă Cetăţuia Mare sau Peştera lui Balica, după cum mai este cunoscută.

Cheile Turzii sunt şi un bun punct de plecare pentru turiştii care doresc aventură. De aici se poate ajunge foarte uşor la Cascada Ciucaş, Cheile Turului sau la Cheile Borzeşti. Cei care doresc să practice alpinismul pot încerca să escaladeze pereţii verticali şi să admire peisajul de la o înălţime mai mare.